LaboratuvarHaberleri

Menülerde sürekli değişen fiyatlarla başa çıkamadılar, kağıt maliyetine karşı çözümü QR kodlu menüd

Son dönemlerde sık sık değişen fiyatlar yüzünden baskılı kağıt menü maliyetlerine karşı çözümü QR kodlu menü kullanmaya başlayarak buldular.

Artan maliyetlere karşı menü fiyatlarını hemen hergün güncellemek zorunda kalan restoran işletmecileri sık sık yeni menü bastırmak zorunda kalıyor. Bazi işletmeciler fiyat kısımlarnı boş bırakıyor ya da beyaz kağıtla kapatıp hoş görünmeyen bir çözüm yoluna gidiyor. İşletmeciler sürekli değişen fiyatlar karşısında yeni bir çözüm arayışına giriyor. Son zamanlarda yaşanan bu fiyat değişikliklerine karşı alınabilecek en iyi çözümün QR kodlu menü sistemine geçmek olduğunu söyleyen restoran işletmecileri artık baskılı menü maliyetlerinden kurtulduklarını dile getiriyor. Böylelikle sürekli yeni menü bastırmaktan kurtulduklarını dile getiren işletmeler, teknoloji sayesinde tamamen temassız olan QR menü sisteminden memnun kaldıklarını diye getiriyor.

Kendi kafesini işleten Burhan bey, baskılı menüden QR menü sistemine geçiş yaptıklarını söyledi. Artan kağıt fiyatları yüzünden en son matbaaya gittiğinde çok yüksek bir fiyatla karşılaştığını dile getirdi. QR menü sayesinden büyük bir maliyetten kurtulduğunu söyleyen işletmeci, bunun yanında basılı menülerin devrinin bittiğini söyledi.

"Şu anda 10 adet menü basımı 4 bin lira. Bu fiyat menünün tasarımı hariç şekilde böyle. Ben en son matbaaya gittiğimde neredeyse 4 bin liraya yakın fiyat çıkarmıştı bana. Ben de 'artık menü bastırmayalım' dedim ve en güzel çözüm QR kod diye düşündüm. O yüzden QR kodlu menülere geçiş yaptık. Şu an hem pandemiden dolayı hijyen açısından hem de fiyat artışlarından dolayı bu şekilde yapıyoruz. Biz şu anda fiyatlarımızı güncel tutuyoruz. Zam geldikçe biz de mecburen yansıtmak zorundayız. Hijyen açısından da iyi oldu, bizim açımızdan da iyi oldu. Biliyorsunuz kağıt fiyatları da çok yükseldi. Müşteriler için de iyi oldu bu sistem. Normal menülerin devri kapandı, artık insanlar QR kod kullanmaya başladı. Fiyat değişikliği gerektiği zaman, hemen tasarımcımızı arıyoruz ve kolayca fiyat değişikliği yapıyoruz"

"Menü masrafıyla birlikte bir personel giderim daha oluyor"

Eskişehir'de kafe işletmeciliği yapan Gurbet Dağoğlu da henüz yeni olan işletmesinde en baştan beri QR menü yazılımı kullandıklarını söyledi. Aynı zamanda ambalaj ve matbaa işiyle de uğraştığını söyleyen Menü bastırmanın bir hayli maliyetli bir iş olduğundan bahsetti. Kendi işlettiği kafede bu masraftan kaçınmak için QR kod kullandıklarını anlatan işletme sahibi, "Daha önceki işletmelerimizde basılı menüler vardı. QR kodlu menülerimiz yoktu. Geçen seneki fiyatlarla şu anki aldığımız fiyatlar nerden baksanız 4 katına kadar yükseliş gösterdi. Üretici olarak konuşursak, ben kağıdı 9 liradan alırken şu an 37 liradan kağıt alıyorum. Kendimi kurtarabilmem için satışım 45-46 liraya çıkıyor. Zaten onda da çok az bir yüzdelik bırakıyor. Bunları ambalaj sektöründe olarak söylüyorum. Ben zaten ticaret olarak bu işle uğraştığım için ekstra olarak menü yaptırmak istemedim, QR koda onun için geçtik. Yeni menü yapsak, menünün tasarlanması ve tekrardan fiyatlandırması yapılacak. Bu masraflarla nerden baksanız aylık olarak bir personel giderim daha oluyor. Yeni menü bastırdığım zaman personelle kafa kafaya geliyor" dedi.

"O zaman A4 kağıdına da yazalım çizelim"

Gurbet Dağoğlu, fiyat değişkenliğinden dolayı masalarda duran tatlı menülerine fiyat yazamadıklarını anlattı. Fiyat kısmı dolu olan basılı menülerde, güncelleme yapmak için fiyatların üzerine yenilerinin de eklenebileceğini söyleyen işletme sahibi, bu yöntemin kafelerde kötü bir izlenime yol açtığından bahsetti. İşletme olarak müşterilerin kendilerini önemli hissetmeleri için uğraştıklarından bahsederken şöyle konuştu:

"Tatlı menülerine fiyat yazmadık, çünkü maliyetleri bilemiyoruz. Bunlar toptan aldığımız ürünler değil, kendi imal ettiğimiz ürünler. Fiyatlar biraz tutarsız olduğu için fiyat belirleyemiyoruz. 6 liradan aldığımız süt 8 liraya, oradan da 9 liraya yükseliş gösterebiliyor. Biz onlara göre maliyet çıkarıyoruz. Yaz-sil menüler, karalama tahtası usulü oluyor. Artık onlar kalmadı. O zaman A4 kağıdına da yazalım çizelim. Görsel olmasın. Müşteri de kendini önemli hissetmeyecek o zaman. Biz bu şekilde vakitten de kazanıyoruz. Misafirlerimiz buraya geldiği zaman direkt QR karekod menüsünü okutuyor çünkü alışkanlık var"

Kaynak alıntı: İhlas Haber Ajansı / Hüseyin Samet Öksüz

laboratuvar, test

15
Bize Ulaşın

Merkez mahallesi mutlu han sokak no:17/2 Bartın/Sakarya

info@laboratuvartest.com.tr

laboratuvartest.com.tr adresinde yer alan haberlerin iktibas edilirken kaynak gösterilmesini bekleriz.
Sitemizde yer alan haberin telif hakları Ana Medya firmasına aittir, kaynak gösterilmeden ve link verilmeden iktibas edilemezler.
Haber Sitesi Bu içeriğin kullanımıyla ilgili yasal yükümlülükler kullanıcıya aittir.